ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ - Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ

ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ....

NBA

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΔΗΓΟΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΑΣ/ΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Ο ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΔΗΓΟΣ ΝΑ ΔΙΕΝΕΜΗΘΕΙ  ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ...... ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΘΑΝΑΣΗΣ 
ΣΤΑΡΕΝΤΖΗΣ
ΟΔΗΓΟΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
(με εφαρμοσιμες  συμβουλες  προς τους προπονΗΤΕς – αθλητες και γονεις)
ΑΠΟ ΤΟΝ: Διδακτορα Εμμανουήλ Γεωργιάδη 
Διοφάντους 13, 151 25, Μαρούσι
Τηλέφωνα:     210 6800997
                        6937444676
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΜΕ ΤΗΝ Ε.Σ.Κ.Α.Ν.Α       www.eskana.gr
ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
Η Ε.Σ.Κ.Α.Ν.Α  σε συνεργασία με τον  αθλητικό ψυχολόγο Δρ. Εμμανουήλ Γεωργιαδη και την ιστοσελίδα www.coachbasketball.gr αντιλαμβανόμενη τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει το ερασ/κο Μπάσκετ στην Ελλάδα μέσα και έξω από τους αγωνισκούς χώρους ,θα διοργανώσει μέσα στον Οκτώβριο του 2010 για τα σωματεία μέλη της,  ημερίδα με θέματα καλαθοσφαίρισης και θα διανέμει ένα οδηγό με προτάσεις για την  αποτροπή της κάθε μορφής βίας Οι προτάσεις είναι απλές και εύκολα εφαρμόσιμες. Ευελπιστούμε πως αν γίνουν μέρος της καθημερινής εφαρμογής των εμπλεκομένων με το Μπάσκετ στην Ελλάδα (προπονητές, αθλητές, γονείς, παράγοντες, διαιτητές), θα  αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα  αποτροπής της βίας.
Σεπτέμβριος 2010
Περιεχόμενα
Η αποτροπή βίαιων συμπεριφορών στον αθλητισμό                                Σελ. 3
Τρόποι αποφυγής της βίας: Ενέργειες των προπονητών                         Σελ. 5
Τρόποι αποφυγής της βίας: Ενέργειες των γονέων                                   Σελ. 6

Η αποτροπή βίαιων συμπεριφορών στον αθλητισμό
  
Όλοι γνωρίζουν τη σημασία και τη διάσταση που μπορεί να λάβει ένα βίαιο περιστατικό στον χώρο του αθλητισμού. Σε αθλήματα που έχουν μεγάλη δημοτικότητα, τα βίαια επεισόδια είναι πιθανόν να ταυτιστούν με αυτά, αφού αν λάβουν διαστάσεις και γίνουν συχνό φαινόμενο, μπορούν να μολύνουν ανεπανόρθωτα τους νέους αθλητές μεταβάλλοντας τον υγιή συναγωνισμό σε έναν ατέρμονο αγώνα για οριστική επικράτηση μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους.
Η βία στον αθλητισμό έχει απασχολήσει επανειλημμένα την παγκόσμια ομοσπονδία αθλητικής ψυχολογίας, που έχει προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες για την εξάλειψη τέτοιων αρνητικών συμπεριφορών. Συνδυάζοντας τις οδηγίες αυτές με τις ανάγκες των αθλητών και αθλητριών στην Ελλάδα, προτείνονται τα εξής:
·        Οι αθλητές χρειάζεται να γνωρίζουν πως πρόκειται να αντιμετωπίσουν σοβαρότατες ποινές σε περίπτωση που εμπλακούν σε βίαιες ή επιθετικές πράξεις. Σε κάθε περίπτωση οι ποινές αυτές θα πρέπει να είναι ισχυρότερες από τα πιθανά οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν οι αθλητές από τέτοιες συμπεριφορές (π.χ. αυξημένη δημοτικότητα).
·        Η εκπαίδευση της νέας γενιάς των αθλητών στους κανόνες του «ευ αγωνίζεσθαι» πρέπει να είναι καθημερινή και αναπόσπαστο μέρος της αθλητικής ενασχόλησης. Μέλημα των αθλητικών διοικήσεων θα πρέπει να είναι η συνεχής και πλήρης κατανόηση, των λόγων που πραγματοποιείται ο αγώνας, του ρόλου που επιτελεί ο  αντίπαλος, της ύπαρξης των κανονισμών του αθλήματος, της  κρισιμότητας του αυτοελέγχου, της συνεργασίας με τον συμπαίκτη, καθώς και της σημασίας που έχει η ηθική συμπεριφορά για την βέλτιστη ψυχο-κοινωνική και σωματική ανάπτυξη των νέων αθλητών. Οι προπονητές θα πρέπει να αποτελούν τους πυλώνες προώθησης αυτής της κατανόησης.
·        Τα ΜΜΕ και ο αθλητικός τύπος χρειάζεται να τοποθετούν στην σωστή τους διάσταση τα περιστατικά βίας, χωρίς να τα προβάλουν, διαφημίζοντας τα. Αντίθετα, θα πρέπει να προβάλουν στο μέγιστο βαθμό κάθε εκστρατεία μείωσης των βίαιων συμπεριφορών στον αθλητισμό που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των αθλητών, προπονητών, ομοσπονδιών, διοικήσεων, διαιτητών και θεατών.
·        Όλοι οι εμπλεκόμενοι στον αθλητισμό (αθλητές, προπονητές, ομοσπονδία, διοικήσεις, τύπος), χρειάζεται να συμμετέχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ειδικές ημερίδες έτσι ώστε να μπορούν να διασφαλίζουν την κοινή κατανόηση του θέματος της βίας, των αιτιών πρόκλησης της, το κόστος εμφάνισης της καθώς και τους αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των επιθετικών και βίαιων συμπεριφορών στον αθλητισμό.
·        Όλοι μαζί, οι προπονητές, η αθλητική διοίκηση, οι διαιτητές και ο αθλητικός τύπος θα πρέπει να προωθούν την συνεργασία και την συναδέλφωση των αθλητών, αλλά και να υποστηρίζουν την θέσπιση αυστηρών ποινών στις περιπτώσεις εμφάνισης επιθετικών συμπεριφορών.
·        Οι αθλητές χρειάζεται να παρακινούνται συστηματικά, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα μείωσης των επιθετικών και βίαιων συμπεριφορών. Η ενίσχυση των κανόνων θεμιτής συμπεριφοράς, η θέσπιση αυστηρών ποινών και η εξάλειψη των τρόπων ενίσχυσης των βίαιων συμπεριφορών, είναι μερικοί από τους τρόπους που μπορεί να επιτευχθεί η καθολική παύση των αρνητικών συμπεριφορών στον αθλητισμό.
Ας θυμόμαστε πως η αποτροπή των αρνητικών συμπεριφορών μπορεί να είναι μόνιμη, με αποτέλεσμα η εστίαση να βρίσκεται μόνο στην ουσιαστική σωματική και ψυχοκοινωνική εξέλιξη των συμμετεχόντων, προσφέροντας έτσι τα εφόδια για μία υγιή ανθρώπινη προσωπικότητα.

Τρόποι αποφυγής της βίας: Ενέργειες των προπονητών

Καθώς ο προπονητής είναι ο ουσιαστικός καθοδηγητής και το πρότυπο συμπεριφοράς στους αθλητικούς χώρους, η στάση που κρατά αλλά και οι συμπεριφορές που προωθεί έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ορθή διαπαιδαγώγηση των αθλητών. Ο προπονητής που μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις του αγωνιστικής καλαθοσφαίρισης, οφείλει να προωθεί καθημερινά το αθλητικό ήθος μέσα από συχνές και καίριες παρεμβάσεις στα δρώμενα της προπόνησης και του αγώνα. Μερικές από τις κρίσιμες αυτές παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:
·        Ο προπονητής χρειάζεται να ξεκαθαρίζει καθημερινά τους ηθικούς κανόνες του αθλήματος, τη σημασία της προσπάθειας, την αξία της προσωπικής εξέλιξης, τη διαφοροποίηση της διαδικασίας από το αποτέλεσμα, τη συναδέλφωση και τη συνεργασία που επιτυγχάνεται μέσα από τον αθλητισμό.
·        Κάθε βίαιη συμπεριφορά, ανεξάρτητα από το δίκαιο ή το άδικο αίτημα της αρχικής αιτιολογίας της, θα πρέπει να κατακρίνεται και να τιμωρείται αμετάκλητα, προκειμένου να μη βρει υποστηρικτές και συνεχιστές. Στη θέση αυτών των συμπεριφορών, μπορεί να αναπτυχθεί ένα ρεπερτόριο μη βίαιων αντιδράσεων εκτόνωσης του θυμού, μέσα από την προπόνηση ή κατά τη διάρκεια σχετικών συζητήσεων.
·        Οι στόχοι της ομάδας ή οι εξατομικευμένοι στόχοι των αθλητών χρειάζεται να είναι ξεκάθαροι και κατανοητοί από όλους τους παίκτες, αφού στο αγωνιστικό περιβάλλον η εστίαση θα πρέπει να βρίσκεται στην προσπάθεια για την εξέλιξη της απόδοσης. Όταν ο μοναδικός σκοπός του αγώνα είναι η νίκη, οι επιθετικές και οι βίαιες αντιδράσεις είναι πολύ πιθανές ενώ ταυτόχρονα η παιδαγωγική αξία του αθλητισμού εξαφανίζεται.
·        Οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή πρόκληση βίαιων συμπεριφορών ή ο σχολιασμός προηγούμενων επιθετικών συμπεριφορών, θα πρέπει να αποτρέπεται, καθώς είναι πολύ εύκολο οι απειλές ή οι επιθετικές ενέργειες να αποτελέσουν πρότυπο μελλοντικών συμπεριφορών.
·        Οι κοινές κοινωνικές εκδηλώσεις με αθλητές άλλων σωματείων, συμφιλιώνουν και βελτιώνουν τις σχέσεις μεταξύ των αθλητών. Οι εκδηλώσεις αυτές κοινωνικοποιούν, δημιουργούν κοινές εξω-αθλητικές εμπειρίες, προωθούν τον κοινό σκοπό της αγωνιστικής εξέλιξης και κάνουν εύληπτη και κατανοητή την αξία της αθλητικής συμμετοχής.
 Τρόποι αποφυγής της βίας: Ενέργειες των γονέων

Η βία ως συμπεριφορά σχετίζεται άμεσα με τις επιδράσεις του περιβάλλοντος και με μαθημένους τρόπος αντίδρασης για την υπεράσπιση θιγόμενων προσωπικών δικαιωμάτων. Τις περισσότερες φορές οι βίαιες ή οι επιθετικές συμπεριφορές μαθαίνονται σε μικρή ηλικία και καλό είναι να θυμόμαστε πως η οικογένεια και οι γονείς μπορούν να συμβάλουν σε εξαιρετικό βαθμό στη διαχείριση των συναισθημάτων χωρίς την χρήση βίας. Μερικές απλές ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι γονείς προκειμένου να αποτρέψουν τέτοιες επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές είναι οι εξής:
·        Προσφέρετε στα παιδιά σταθερά και αμετάβλητα αγάπη και προσοχή. Οι αρνητικές συμπεριφορές και η παραβατικότητα εμφανίζονται σπάνια στα παιδιά που μεγαλώνουν με ασφάλεια και με την ανάμιξη των γονέων στην ζωή τους.
·        Τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην ξεφεύγουν από την επίβλεψη των ενηλίκων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αφού χρειάζονται την διόρθωση, την εξήγηση, τον έπαινο και την τιμωρία ως απάντηση στις επιθυμητές ή ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Μάθετε στα παιδιά τον τρόπο που θα πρέπει να χειρίζονται τις προσβολές, τις απειλές και το θυμό με διαφορετικό τρόπο από τη βία.
·        Θυμηθείτε πως είσαστε το μοντέλο συμπεριφοράς για τα παιδιά σας. Ο σεβασμός, η τιμιότητα, η ειλικρίνεια και η περηφάνια είναι σημαντικές πηγές έμπνευσης για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τη βίαιη συμπεριφορά των συνομηλίκων τους. Ενισχύστε την αποφυγή της βίας και τη μη βίαιη αντιμετώπιση των διαφωνιών. Προσέξτε την συμπεριφορά σας στην κερκίδα του γηπέδου, ενισχύστε την προσπάθεια και μην επηρεάζεστε από το αποτέλεσμα του αγώνα.
·        Εφαρμόστε σταθερά και απαράκλητα τους κανόνες συμπεριφοράς και την τιμωρία. Τα παιδιά χρειάζονται λογική εξήγηση των κανόνων και σταθερή δομή κανόνων για να μεγαλώσουν με σαφείς όρους από πολύ μικρή ηλικία.
·        Προστατέψτε τα παιδιά από την ενδοοικογενειακή βία. Τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια μέσα στο σπίτι που τα στεγάζει.  Καθώς επίσης να αποφεύγεται με κάθε τρόπο η βίαιη αντιμετώπιση των διαφωνιών μεταξύ των μελών της οικογένειας ανεξάρτητα από το νεαρό της ηλικίας τους.
·      Μειώστε όσο μπορείτε την παρατήρηση βίαιων συμπεριφορών μέσω των ΜΜΕ και του διαδικτύου. Μερικοί απλοί τρόποι είναι να περιορίσετε τη διάρκεια της τηλεθέασης σε 1 ή 2 ώρες την ημέρα, να ελέγξετε το είδος και την ποιότητα των προγραμμάτων που παρακολουθούν τα παιδιά, να ελέγξετε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν, να συζητήσετε τους λόγους που υπάρχουν οι βίαιες σκηνές στα τηλεοπτικά προγράμματα και να βοηθήστε να καταλάβουν το πόσο οδυνηρά είναι στην πραγματικότητα  τα αποτελέσματα αυτών των συμπεριφορών.
·        Ενισχύστε τα παιδιά σας καθώς αντιστέκονται στην βία. Εκπαιδεύστε τα να αντιμετωπίζουν με σταθερές, ήρεμες φράσεις και συμπεριφορές τις απειλές ή τις προσβολές που δέχονται. Βοηθήστε τα να καταλάβουν πως χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο κουράγιο και ηγετική ικανότητα η αντίσταση στην βία, παρά η υποχώρηση σε αυτήν.

Διαβάστε περισσότερα: 
http://www.coachbasketball.gr/2010/09/blog-post_24.html#more#ixzz10TglXkED
Aυτό το άρθρο προέρχεται από το:ALL ABOUT BASKETBALL COACH blog για Προπονητές Μπάσκετ και οχι μονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΛΙΓΚΑΣ(Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και ένθερμος φίλαθλος του ΑΡΗ Θεσσαλονίκης) είπε:

"Μπάσκετ δίχως κόσμο και συνθήματα είναι σαν ταινία χωρίς ήχο. Μπάσκετ, εξάλλου, δεν είναι μόνο το θέαμα εντός παρκέ. Δεν είναι μόνο η νίκη, δεν είναι τα καλάθια. Μπάσκετ σημαίνει πάθος, ενθουσιασμός, συναίσθημα . Μπάσκετ είναι το δάκρυ της χαράς, της συγκίνησης, ακόμα και της λύπης. Ας ευχηθούμε να ζήσουμε ξανά ανάλογες ατμόσφαιρες, όπως αυτή που δημιούργησαν χθες οι φίλαθλοι των δύο συλλόγων, οι οποίοι έδωσαν μαθήματα οπαδικής συμπεριφοράς, στηρίζοντας με κόσμιο τρόπο την αγαπημένη τους ομάδα και βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι σ’αυτό που επιζητούμε όλοι για να πάρει το άθλημα την ώθηση, που τόσο πολύ έχει ανάγκη…".

"Κάποια στιγμή πρέπει να δώσουμε  ευκαιρίες σε νέα παιδιά, προκειμένου να "ψηθούν". Το μπάσκετ περνάει πολύ δύσκολες μέρες και είναι στο χέρι των όσων το υπηρετούν, να το φέρουν σε καλό δρόμο".
Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΟΡΙΣΜΟΙ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Χαμογελαστε....Κανει Καλο!!!

ΤΙΤΛΟΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ

Ετικέτες

Α.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ (35) Α.Ε.Κ (1) Α.Σ.Ε.Α.Δ (1) Α1 (1) Α2 ΓΥΝΑΙΚΩΝ (2) Α2 ΡΟΣΤΕΡ ΟΜΑΔΩΝ (1) ΑΓΓΕΛΟΥ (2) ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΑ (3) ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ (32) ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (1) ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (2) ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ (1) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (7) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ (7) ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ (1) ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ (17) Ακαδημιες Μπασκετ (24) ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (1) ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (3) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ (11) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΚ (35) ΑΝΤΩΝΙΟΣ - ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ (5) ΑΠΕΡΓΙΑ (1) ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ (1) ΑΠΟΨΕΙΣ (8) ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (2) ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ (4) ΑΡΗΣ (2) ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (36) Αρθρα (6) ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2) ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (12) ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (1) ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ (1) ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΝΤΗΣ (1) ΒΕΛΒΕΝΤΟ (5) ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ (1) ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (1) ΒΟΛΕΪ ΜΠΟΛ (2) Γ.Σ ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ (2) ΓΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (1) ΓΑΣΠΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (1) ΓΗΠΕΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (2) ΓΙΑΝΚΟΒΙΤΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ (1) ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (1) ΓΙΟΝΑΣ ΚΑΖΛΑΟΥΣΚΑΣ (1) ΓΝΩΜΕΣ (6) ΓΟΝΕΙΣ (4) ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ (1) ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (4) ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (1) Δ.Α.Κ. ΚΟΖΑΝΗΣ (1) ΔΑΒΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ (1) ΔΗΜΑΣ ΤΑΣΟΣ (1) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ (1) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ (1) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΣ (3) ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ (1) ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ (10) Διατροφή Αθλητών Μπάσκετ (7) ΔΙΑΦΘΟΡΑ (1) ΔΙΚΑΙΟΥΛΑΚΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ (2) ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ (1) ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ (5) ΔΟΞΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (3) Ε.Κ.ΚΑΒΑΛΑΣ (2) Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (4) Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ (20) Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ ΜΙΚΤΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (1) Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ ΜΙΚΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ (5) Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ (2) Ε.ΚΑ.Σ.Θ (4) Ε.Ο.Κ (26) ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ (2) ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (2) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΩΝ (14) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (1) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (2) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ (32) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (5) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (11) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ (1) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ (11) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ (40) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (9) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΣΡΙΣΤΕΣ (1) ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Γ.Σ (1) ΕΡΜΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ (1) ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (4) ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ (9) ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (3) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (9) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (4) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ (5) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (11) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ (9) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (18) ΕΥΧΕΣ (1) ΕΦΗΒΟΙ (7) ΕΦΗΒΟΙ ΑΡΗ (9) ΕUROC (1) ΖΙΑΓΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (1) ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (9) ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (9) ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ (3) ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ (1) ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ (1) ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) Κ.Α.Ε (1) ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (1) ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (1) ΚΑΝΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (1) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ (13) ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ (1) ΚΕΛΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ (2) ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ (2) ΚΟΖΑΝΗ (2) ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (2) ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ (4) ΚΟΥΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (1) ΚΡΗΤΗ (1) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (1) ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (2) ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ (2) ΛΑΣΣΑΝΗΣ (3) ΛΑΣΣΑΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (2) ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (1) ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ ΜΑΝΟΣ (5) ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗΣ (12) ΜΑΡΟΥΣΙ (1) ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (1) ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (1) ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (4) ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ (9) ΜΙΣΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (5) ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ (1) ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ (1) ΜΠΑΣΚΕΤ (30) ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (3) ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ (2) ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ (1) ΜΠΙΕΛΑ (1) ΜΠΟΧΩΡΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ (1) ΝΑΝΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (1) ΝΕΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ (5) ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ (1) ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (2) ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1) Ο.Δ.Κ.Ε (1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1) Π.Α.Ο.Κ (5) Π.Σ.Α.Κ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (3) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ (23) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (5) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Tae Kwon Do (2) ΠΑΙΔΕΣ (17) ΠΑΙΔΕΣ ΑΡΗ (4) ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ (11) ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ Α.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ (1) ΠΑΙΔIA (2) ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ (2) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (4) ΠΑΝΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (6) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ (25) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (8) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (46) Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Πανεπιστημίων (10) ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ (1) ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (1) ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ ΤΑΚΗΣ (2) ΠΑΟΚ (3) ΠΑΟΚ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (4) ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΡΗΣ (1) ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΣΤΑΣ (2) ΠΑΣΧΑ (1) ΠΕΡΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (1) ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ (1) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (1) ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (3) ΠΟΛΙΤΙΚΗ (1) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΕΚΑΣΔΥΜ (3) ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (14) ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ (4) ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ (46) ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ CAMP (3) ΠΡΟΣΘΙΟΣ ΧΙΑΣΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (1) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α' ΤΟΠΙΚΟ Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ (7) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α1 ΤΟΠΙΚΟ Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ (1) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β' ΤΟΠΙΚΟ Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ (1) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β1 ΤΟΠΙΚΟ Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ (1) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ (12) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ Ε.ΚΑ.Σ.Θ (17) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΙΚΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (13) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ (14) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Ε.Ο.Κ (7) ΠΡΩΤΕΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) Σ.Ε.Π.Κ (4) ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ (1) ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ (1) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (3) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ (1) ΣΙΓΑΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (1) ΣΙΟΛΟΓΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (2) ΣΚΟΠΙΑ (2) ΣΟΡΩΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (2) ΣΟΦΑ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ (3) ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (2) ΣτΕ (1) ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΚΙΔΗΣ (1) ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (1) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. (1) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ (2) ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (5) ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (2) ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ (1) ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (6) ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (1) ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ (7) ΤΑΛΕΝΤΑ (1) ΤΑΠΟΥΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (1) ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ ΜΙΛΟΣ (1) ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ (13) ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ (2) Το μπάσκετ απο το Α έως το Ω (14) ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1) ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ (5) ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ (1) ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (1) ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (4) ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ "ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ" (1) ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΙΔΩΝ "ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ" (19) ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ (1) ΤΣΑΓΚΡΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΕΣ (17) ΦΑΙΑΚΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (3) ΧΙΟΥΜΟΡ (5) ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΙΝΟΣ (1) CAMP ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ (12) CAMP BASKETBALL (11) EΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (1) EUROCUP (2) EVENT BASKETBALL (1) FIBA (2) FIBA EUROPE (2) FINAL SIX (10) NBA (6) OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1) PLAY OFF (2)

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

free counters

ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ

on-line

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Η λιστα ιστολογιων μου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΟΙΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

QoolSoft Greeklish 2 Greek Converter