Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο blog του για την κλήρωση του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας και αναλύει τον βατό όμιλο της Εθνικής και τις σημαντικές παράμετρους που θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και η Ελλάδα αν μη τι άλλο μπήκε με το δεξί στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ που θα γίνει το φθινόπωρο στη Λιθουανία. Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ κληρώθηκε σε ένα πολύ βατό όμιλο που μοιάζει με βαλκανικό πρωτάθλημα άλλων εποχών. Κροατία, Μοντενέγκρο, Βοσνία, Σκόπια και ένας από Φινλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία απέχουν από το να χαρακτηριστούν φόβητρα και έτσι όπως έγιναν οι όμιλοι (διασταυρωνόμαστε στη δεύτερη φάση με Σλοβενία, Ρωσία, Γεωργία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουκρανία) φαίνεται ότι ο πρώτος δύσκολος αντίπαλος θα προκύψει στα προημιτελικά.
Στο χιαστί θα έχουμε σίγουρα απέναντι μας κάποιον ισχυρό, αλλά είναι αδύνατο να προχωρήσεις βαθιά σε μια διοργάνωση χωρίς μεγάλες νίκες. Το γεγονός, όμως, ότι είναι 100% στο χέρι μας να φτάσουμε ως τους οκτώ και στη χειρότερη να παίξουμε ένα ακόμη ματς που θα εξασφαλίσει την έκτη θέση, είναι σημαντικό. Μία νίκη σε έναν από τους δύο αυτούς αγώνες δίνει συμμετοχή στο προολυμπιακό τουρνουά και αφήνει ανοικτό τον ορίζοντα για το Λονδίνο.
Η κλήρωση, πάντως, έβγαλε έναν όμιλο όπου θα γίνει σφαγή, τον πρώτο: Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία, η δεύτερη στο Μουντομπάσκετ Τουρκία, η διοργανώτρια Λιθουανία, η Μ.Βρετανία που μπορεί να έχει στη σύνθεσή της τους ΝΒΑερς Γκόρντον και Ντενγκ (μαζί με την Πολωνία και τη 2η από τα προκριματικά) φτιάχνουν ένα πολύ ενδιαφέρον γκρουπ.
Εύκολος όμιλος δεν είναι ούτε και ο δεύτερος με την πανίσχυρη Σερβία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία να περιμένουν τους παίκτες από το ΝΒΑ – για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια) συν τα αξιόμαχα συγκροτήματα του Ισραήλ και της Λετονίας.
Καλό για την Εθνική μας είναι και το πρόγραμμα των αγώνων της στην Α' φάση, διότι ξεκινάει με εύκολους αντιπάλους και σταδιακά θα αντιμετωπίσει τους καλύτερους. Το πρώτο ματς, στις 31 Αυγούστου είναι με τους Βόσνιους και ακολουθεί το παιχνίδι με τον πρώτο του προκριματικού γύρου ανάμεσα σε Πορτογαλία, Ουγγαρία και Φινλανδία. Ακολουθεί ρεπό και στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου τρία παιχνίδια στη σειρά απέναντι σε Σκόπια, Μαυροβούνιο και Κροατία αντίστοιχα.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν σημαντικές παράμετροι που αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή:
Η αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής σημαίνει ότι μια ομάδα για να φτάσει ως τους οκτώ της διοργάνωσης θα παίξει οκτώ αγώνες! Αυτό σημαίνει ότι και ο δωδέκατος παίκτης πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμος, ότι θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο από ποτέ η ηλικία και η φυσική κατάσταση των παικτών.
Το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας είναι πιθανό να επηρεαστεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην ιστορία από το ΝΒΑ, καθώς βρισκόμαστε προ των πυλών του λοκ άουτ . Στις 30 Ιουνίου τελειώνει η συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ των παικτών και των ιδιοκτητών των ομάδων και αν δεν υπάρξει συμφωνία για την επόμενη (κάτι που είναι το πιθανότερο, καθώς οι δύο πλευρές βλέπουν τελείως διαφορετικά το θέμα) τότε από 1η Ιουλίου παγώνει ο χρόνος για το μπάσκετ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι ομάδες δεν θα λειτουργούν, (δεν θα εκτελούνται τα συμβόλαια, δεν θα γίνονται προπονήσεις, σάμερ λιγκ, καμπ, φιλικοί αγώνες, παιχνίδια της κανονικής περιόδου) μέχρι να τα βρει ο Στερν με τον σύνδεσμο των παικτών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι παίκτες του NBA έχουν σοβαρούς αγωνιστικούς λόγους να παίξουν με τις Εθνικές τους για να παραμείνουν σε καλή αγωνιστική κατάσταση, ενώ παράλληλα οι ομάδες του ΝΒΑ δεν θα έχουν το δικαίωμα να τους απαγορεύσουν τη συμμετοχή τους.
Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα γίνει στη Λιθουανία αν εμφανιστούν όχι όλοι, αλλά οι μισοί από τους κ. Νοβίτσκι, Κάμαν (Γερμανία), Ντενγκ, Γκόρντον (Μ. Βρετανία), Καλντερόν, Πάου Γκαζόλ, Μαρκ Γκαζόλ, Ρούντι (Ισπανία), Πάρκερ, Μπάτουμ, Άινζα, Μπομπουά, Ντιο, Μαϊνμι, Πιετρούς, Σεραφίν, Τουριάφ (Γαλλία), Μπαρνιάνι, Μπελινέλι, Γκαλινάρι, (Ιταλία) Πατσούλια (Γεωργία), Κουφός (Ελλάδα), Κάσπι (Ισραήλ), Μπιέτρινς (Λετονία) Κλέιζα, Ιλγκάουσκας (Λιθουανία), Γκόρτατ (Πολωνία), Κιριλένκο, Μοζγκόφ (Ρωσία) Κρίστιτς, Μίλισιτς (Σερβία), Ραντμάνοβιτς (Βοσνία), Ντράγκιτς, Ούντριχ, Βούγιασιτς (Σλοβενία), Ασίκ, Ερντέν, Τούρκογλου, Ιλιάσοβα, Οκούρ (Τουρκία), Φεσένκο (Ουκρανία)…
Μιλάμε για πραγματική εισβολή του ΝΒΑ στη Λιθουανία. Σίγουρα έχουμε δρόμο μέχρι το καλοκαίρι για να δούμε τις εξελίξεις, αλλά είναι βέβαιο ότι αν γίνει λοκ άουτ θα διευκολύνει όσους θέλουν να παίξουν με τις Εθνικές τους στο Ευρωμπάσκετ.
Ας ρίξουμε όμως μια πρώτη ματιά στους αντιπάλους μας:
Κροατία (κόουτς Γιόζιπ Βράνκοβιτς): Είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος της Ελλάδας. Στηρίζεται στον Ούκιτς, αλλά δίπλα του υπάρχουν και άλλοι εξαιρετικοί παίκτες όπως ο Μπογκντάνοβιτς της Τσιμπόνα, ο Τόμας της Φενέρ/Ούλκερ, ο Τόμιτς της Ρεάλ, ο Πόποβιτς της Ούνιξ. Δίπλα τους υπάρχουν οι έμπειροι Πλάνινιτς, Λόντσαρ (Κίμκι), ο Μπάνιτς (Μπιλμπάο, παίκτης του Κατσικάρη, συμπαίκτης των Βασιλειάδη, Μαυροειδή), ο Κους (Μπένετον) και ο Άντριτς (Γαλατάσαραϊ). Η Κροατία ήταν μία από τις δέκα ευρωπαϊκές ομάδες που μετείχαν στο Μουντομπάσκετ (κατετάγη 14η) κι εξασφάλισε απευθείας τη συμμετοχή της στην τελική φάση.
Μαυροβούνιο (κόουτς Ντέγιαν Ράντονιτς): Μπορεί να μετέχει για πρώτη φορά στην τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά είναι φανερό από την πρώτη ματιά ότι πρόκειται για πολύ επικίνδυνη ομάδα. Η εξάδα των ψηλών Πέκοβιτς (Μινεσότα), Βράνιες (Ούνιξ Καζάν), Ντάσιτς (Ρόμα), Μπιέλιτσα (Λιέτουβος Ρίτας), Ντραγκίσεβιτς (Μπουντούσνοστ), Γκολούμποβιτς (Μπάνβιτ) σε συνδυασμό με την καθοδήγηση των Κουκ (Βαλένθια), Γέρετιν (Λοκομοτίβ) μπορούν να δημιουργήσουν θέμα σε κάθε αντίπαλο. Είναι ερωτηματικό αν θα θελήσει και αν θα μπορέσει να παίξει μαζί με το Μαυροβούνιο ο ΝΒΑερ Σάσα Πάβλοβιτς, ο οποίος κόπηκε την περασμένη εβδομάδα από τους Ντάλας Μάβερικς. Αν συμβεί και αυτό η ομάδα θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο. Ο κόουτς Ράντονιτς έχει δουλέψει μαζί με τον Βουγιόσεβιτς και θα παρουσιάσει σοβαρή ομάδα.
ΠΓΔΜ (κόουτς Μάριν Ντοκουζόφσκι): Το παιχνίδι με τα Σκόπια θα έχει για την Εθνική μας τις γνωστές ιδιαιτερότητες. Οι γείτονες θα παίξουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά και τρίτη στην ιστορία τους σε Ευρωμπάσκετ, καθώς πριν από τη διεύρυνση που ανακοίνωσε η FIBA Europe, ήταν μία από τις καλύτερες δεύτερες των ομίλων. Οι τρεις ψηλοί Σαμαρτζίνσκι (Ζελέζνικ), Άντιτς (Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης) και Γκετσέφσκι (ΠΑΟΚ) είναι ό,τι καλύτερο έχουν να παρουσιάσουν. Στη γραμμή των κοντών ξεχωρίζει ο νατουραλιζέ Μάρκους Γκριν (δεν ξεπερνάει το 1.70μ και παίζει στην Αβελίνο) οι δίδυμοι αδελφοί Στογιανόφσκι που παίζουν πλάγιοι και ο Μιρακόφσκι (άσος, αγωνίζεται στην Τσέρνο Μόρε). Ερωτηματικό είναι ποιον νατουραλιζέ θα εμφανίσουν οι Σκοπιανοί. Ο Ντάριους Ουάσιγκτον (Ρόμα) είναι ο πιθανότερος, αλλά θα υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες (Μάσεϊ).
Βοσνία (κόουτς Σάμπιτ Χάντζιτς): Η Βοσνία θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή, ειδικά αν κατέβει να παίξει στη Λιθουανία με όλα της τα όπλα. Η διεύρυνση που ανακοίνωσε η FIBA Europe βοήθησε τη Βοσνία να εμφανιστεί και πάλι σε Ευρωμπάσκετ για πρώτη φορά μετά το 2005. Οι Τελέτοβιτς (Κάχα Λαμποράλ), Γκόρντιτς, Ντέντοβιτς (Ρόμα), Μπαϊράμοβιτς (Λιέτουβος Ρίτας), Βάρντα (Πρόκομ) αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη και καθιστούν αυτόματα επικίνδυνους τους Βόσνιους. Ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τους νατουραλιζέ, καθώς δικαίωμα να παίξουν έχουν οι Έρνεστ Μπρέμερ (Σαμάρα)και Χένρι Ντόμερκαντ (Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης), αλλά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο Άλαν Άντερσον (Μπαρτσελόνα). Ένα άλλο θέμα είναι αυτό του Πρέλντζιτς (Φενέρ/Ούλκερ) που έχει παίξει στις μικρές εθνικές της Σλοβενίας, αλλά δηλώνει Βόσνιος. Έχει πει όχι στην Εθνική Σλοβενίας και θέλει να παίξει μόνο για τη Βοσνία.
Φινλανδία/Ουγγαρία/Πορτογαλία: Η έκτη ομάδα του ομίλου θα προκύψει από τον προκριματικό γύρο που θα γίνει τον Αύγουστο ανάμεσα σε Φινλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία. Είναι προφανές ότι αυτές οι ομάδες δεν βρίσκονται στο επίπεδο της Ελλάδας…
Ανεξάρτητα πάντως με το ποιους θα παίξουμε, η εθνική μας ομάδα από τη στιγμή που θα κατέβει πλήρης και δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα τραυματισμών, μπορεί να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί. Αναμένεται η ανακοίνωση του ονόματος του νέου προπονητή (ίσως η καλή κλήρωση βοηθήσει σε αυτό το θέμα), αλλά και να ενταθούν οι προσπάθειες για ν’ αλλάξει γνώμη ο Διαμαντίδης και να δώσει το «παρών» μία ακόμη φορά.. Αν πάνε όλα καλά, τότε η κλήρωση θα μας φανεί ακόμη καλύτερη…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου