ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ - Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ

ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ....

NBA

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

«Ο διαιτητής µιλάει µέσα στο γήπεδο». Συνέντευξη του Κοζανίτη Διαιτητή (Α1) Δημήτρη Παφίλη.

Ο Δημήτρης Παφίλης επι το έργον...

Του Σωκράτη Μουτίδη  

«A rule is a rule - ο κανονισμός είναι κανονισμός».

Αυτό τονίζουν συνέχεια στους Έλληνες επαγγελματίες διαιτητές της καλαθοσφαίρισης οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους στα σεμινάρια και στις συνεχείς εκπαιδεύσεις που γίνονται. Στο μπάσκετ η διαιτησία δεν είναι εύκολη και απαιτεί εγρήγορση και παρατηρητικότητα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το μοναδικό ομαδικό άθλημα, στο οποίο ο διαιτητής έχει τη σφυρίχτρα στο στόμα, είναι το μπάσκετ.
Ο μοναδικός διαιτητής που «παίζει» στην Α1 κατηγορία από τη Δυτική Μακεδονία, είναι ο Κοζανίτης Δημήτρης Παφίλης. Λάτρης της καλαθοσφαίρισης, ο Δημήτρης αγωνιζόταν από μικρή ηλικία στην ομάδα του Εθνικού Κοζάνης τις εποχές που εκείνη έπαιζε ακόμα και στην - τότε - Β΄ Εθνική κατηγορία. Όμως όπως συνέβη και στις περισσότερες ομάδες της περιφέρειας, σιγά σιγά η ομάδα εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα να πέσει στην τοπική κατηγορία και να ακολουθήσει φθίνουσα πορεία. Τότε ο Δημήτρης έπρεπε να πάρει μια απόφαση για το τι θα κάνει, μιας και δεν ήθελε να παρατήσει το «μπασκετάκι», όπως λέει σήμερα, που το αγαπούσε πολύ. «Είμαι άνθρωπος που ότι κάνω μου αρέσει να το κάνω καλά. Οπότε έπρεπε να αποφασίσω αν θα μείνω να παίζω για την πλάκα μου, κάτι που δεν μου ταιριάζει, ή αν θα συνέχιζα να κάνω αυτό που μου αρέσει. Προπονητής δεν ήθελα να γίνω γιατί δεν μου αρέσει να κουβαλάω τα άγχη μου στο σπίτι. Οπότε αποφάσισα να γίνω διαιτητής και έπρεπε να το κάνω καλά, γιατί στη διαιτησία δεν υπάρχει μέση λύση. Στο χώρο μας ή το κάνεις καλά ή δεν το κάνεις καθόλου» μας λέει ο Δημήτρης Παφίλης. Η απόφασή του πάντως να σταματήσει να παίζει μπάσκετ ήταν οδυνηρή και όπως ομολογεί, ακόμη και σήμερα τον πονάει.
Αποφοίτησε από τη σχολή διαιτησίας του συνδέσμου καλαθόσφαιρας Δυτικής Μακεδονίας το 1991. Μέντοράς του ήταν ο γνωστός διεθνής διαιτητής Κανελλάκης, ο οποίος και του κόλλησε το μικρόβιο της διαιτησίας. «Τότε ήμουν 21 ετών. Αν το ήξερα νωρίτερα και μου άνοιγαν τα μάτια, τώρα θα ήμουν διεθνής διαιτητής κάτι που πάντα ήθελα και ονειρευόμουν» λέει ο Δημήτρης. Ολοκληρώνοντας λοιπόν τη σχολή, ξεκίνησε να παίζει αρχικά στα τοπικά πρωταθλήματα και γρήγορα ξεχώρισε. Εμεινε δυο χρόνια στην Β' Εθνική κατηγορία και από το 2004 μέχρι σήμερα διαιτητεύει σε παιχνίδια της Α1, έχοντας αποκτήσει πολύ καλό «όνομα» στο χώρο του.
Κάθε Τετάρτη απόγευμα ο Δημήτρης αγωνιά για το που θα παίξει το Σαββατοκύριακο. Αναμένει να χτυπήσει το τηλέφωνο για να τον ενημερώσουν για το παιχνίδι και να ξεκινήσει την προετοιμασία του. «Μόλις μαθαίνω τον αγώνα που θα διαιτητεύσω επικοινωνώ με το κεντρικό μας όργανο και ζητώ να μου αποσταλούν τα DVD με τους προηγούμενους αγώνες των δυο ομάδων. Πρέπει να παρατηρήσω πως παίζουν οι παίκτες, πως τριπλάρουν, πως κινούνται στο γήπεδο, αν παίζουν δεξιά ή αριστερά, γιατί δεν μπορείς να έρθεις αντιμέτωπος με δυο ομάδες και παίκτες που τους συναντάς πρώτη φορά, χωρίς να έχεις ενημερωθεί για τον τρόπο παιχνιδιού τους» μας λέει ο Δημήτρης. Όλη αυτή η προετοιμασία έχει στόχο να τελειώσει το παιχνίδι με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη από τη διαιτησία. Το λάθος είναι κάτι αναπόφευκτο άλλωστε, γι’ αυτό και όταν τελειώνει ένας αγώνας οι κριτικοί λένε: «καλό παιχνίδι, λίγα λάθη» ή «κακό παιχνίδι, πολλά λάθη».
«Τα περισσότερα που ακούγονται για τους διαιτητές δυστυχώς είναι αρνητικά. Γι’ αυτό και όταν ένα παιχνίδι τελειώνει και έχει πάει καλά ο διαιτητής αισθάνεται πολύ όμορφα» τονίζει ο Δημήτρης. Για να μας δώσει μια γεύση για το πώς αισθάνεται ένας διαιτητής όταν ο αγώνας που σφύριξε δεν πήγε καλά, μας εξιστόρησε ένα περιστατικό που συνέβη σε ένα συνάδελφό του πριν χρόνια κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου παιχνιδιού μεταξύ των «αιωνίων αντιπάλων», «υπήρχε μια φάση που σχολιάστηκε πολύ αρνητικά και ακόμη και σήμερα όσοι τη θυμούνται, τη συζητούν αρνητικά. Ο συνάδελφός μου λοιπόν επί μια εβδομάδα ξυπνούσε τρομαγμένος τα χαράματα από τον εφιάλτη που έβλεπε, με φωνές και βρισιές, σηκωνόταν από το κρεβάτι του, πήγαινε στο σαλόνι και έβλεπε στο DVD την επίμαχη φάση. Οπότε έλεγε του εαυτού του καλά να πάθεις ρε ηλίθιε που δεν το σφύριξες! Άκου τα τώρα!». Άλλωστε, όπως συμπληρώνει ο Δημήτρης, ακόμη και σήμερα υπάρχουν φάσεις που δεν ξέρει αν θα έπρεπε να σφυριχτούν ή όχι.
Η ψυχολογία του Δημήτρη Παφίλη όταν σφυρίζει δύσκολους αγώνες είναι ανεβασμένη, όπως μας λέει. Έχει σφυρίξει μέχρι σήμερα πάνω από εβδομήντα αγώνες στην Α1 με δύσκολες και ευτυχείς στιγμές. Η καλύτερή του στιγμή ήταν το πρώτο του παιχνίδι μεταξύ ΑΕΚ και Ηρακλείου και η πιο δύσκολη στιγμή του -όσο και αν ακούγεται περίεργο- δεν ήταν εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά «όταν έδινα εξετάσεις στην Πάτρα κι ενώ είχα οριστεί να διαιτητεύσω σε αγώνα κυπέλλου, πέρασα στα αθλήματα και κόπηκα στις ερωτήσεις, γιατί δεν είχα διαβάσει κάποιες διευκρινήσεις. Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ γιατί δεν φαντάζομαι πλέον τον εαυτό μου χωρίς σφυρίχτρα στο στόμα».
Αυτή τη στιγμή η Α1 κατηγορία έχει 41 διαιτητές εκ των οποίων οι 22 είναι διεθνείς. Όπως μας λέει ο Δημήτρης Παφίλης, οι Έλληνες διαιτητές είναι από τους καλύτερους διαιτητές καλαθοσφαίρισης στην Ευρώπη και ξεχωρίζουν. Είναι, όμως, ένας χώρος με μεγάλο και συνεχή ανταγωνισμό, γιατί κάθε αγώνας είναι κρίσιμος κι αν δεν διαιτητεύσεις καλά υπάρχει περίπτωση να μείνεις πίσω και να σου πάρει άλλος συνάδελφος τη θέση. «Κάνουμε τέσσερις φορές την εβδομάδα προπόνηση και είμαστε σε εγρήγορση και καλή φόρμα για να αποφύγουμε τραυματισμούς και άλλα δυσάρεστα, τα οποία μπορούν να μας κρατήσουν έξω για καιρό. Γι’ αυτό και απαιτείται καλή προετοιμασία πριν τους αγώνες γιατί αν παίξεις καλά θα συνεχίσεις, αν όχι μένεις λίγο πίσω. Άλλωστε όσο πιο ψηλά φτάνεις στο χώρος της διαιτησίας, τόσο δυσκολότερα είναι τα πράγματα. Είναι σαν το χωνί αλλά ανάποδα, μπαίνουν πολλοί, αλλά στη κορυφή μένουν λιγοστοί, οι καλύτεροι» εξηγεί.
Η ΕΚΑΣΔΥΜ (Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας) διοργανώνει σχολές διαιτησίας κάθε δυο χρόνια, στις οποίες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή άνδρες και γυναίκες από όλη τη Δυτική Μακεδονία. Κάθε σχολή διαρκεί τρία Σαββατοκύριακα και μετά την αποφοίτηση, οι διαιτητές σφυρίζουν αγώνες τοπικών κατηγοριών και κατόπιν εξετάσεων ανεβαίνουν κατηγορίες. «Όσο καλύτερα θα παίξεις τόσο ψηλότερα θα πας» είναι μια από τις κουβέντες που λένε στους νέους διαιτητές οι εμπειρότεροι και βέβαια δεν παραλείπουν να τονίζουν συνέχεια τα λόγια των Ευρωπαίων συναδέλφων τους, να ακολουθούν δηλαδή κατά γράμμα τον κανονισμό.
Κάτι αδιανόητο για το Δημήτρη Παφίλη είναι οι κατηγορίες που ακούγονται εναντίον των διαιτητών από στελέχη ομάδων. «Φωνάζουν πως τους κυνηγάει η διαιτησία και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το λένε αυτό. Κανένας διαιτητής δεν θέλει να χαλάσει τη φήμη του και να κατηγορηθεί ότι «πούλησε» ένα παιχνίδι. Κι επειδή όλοι οι διαιτητές αγαπούν το μπάσκετ, ξέρουν καλά πως αν κάνουν κάτι τέτοιο θα χάσει μόνο το μπάσκετ και κανείς άλλος» μας λέει με αγανάκτηση.
Κάτι ακόμη που τον εξοργίζει είναι πως η Δυτική Μακεδονία δεν έχει μια ομάδα που να παίζει σε επαγγελματική κατηγορία, «νομίζω πως είναι αδικαιολόγητο αυτό και πρέπει κάποια στιγμή οι δεκάδες μικρές ομάδες που υπάρχουν να ωριμάσουν και να στραφούν σε συνενώσεις, προκειμένου να γεννηθεί μια ισχυρή ομάδα και τρεις μικρότερες για να καλλιεργούν τους παίκτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα απορροφηθούν από τη μεγάλη ομάδα που θα υπάρχει». Διαιτητής πρότυπο για τον Δημήτρη Παφίλη είναι ο διεθνής Νίκος Πιτσίλκας, ο οποίος μπαίνει στο γήπεδο και «έχει αρχοντιά! Βλέπεις πως το παιχνίδι είναι δικό του γιατί τον σέβονται».
Όλοι οι διαιτητές ονειρεύονται να έρθει η στιγμή που στο παιχνίδι που θα σφυρίξουν θα τους περιμένει με σεβασμό το γήπεδο. Το σεβασμό που εμπνέει ένας καλός διαιτητής τον διαπιστώσαμε, όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας με τον Δημήτρη Παφίλη στο κλειστό γυμναστήριο της Κοζάνης, παίκτες και παράγοντες ομάδων που βρίσκονταν εκεί του μιλούσαν με σεβασμό και η χειραψία τους ήταν ζεστή και εγκάρδια. Το σεβασμό αυτό τον απέκτησε μέσα από τη μεγάλη του αγάπη για το μπάσκετ και την αφοσίωσή του στο άθλημα, γι’ αυτό και η σύζυγος του «παραπονιέται» και του λέει συχνά «εσύ δεν παντρεύτηκες εμένα, το μπάσκετ παντρεύτηκες!».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΛΙΓΚΑΣ(Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και ένθερμος φίλαθλος του ΑΡΗ Θεσσαλονίκης) είπε:

"Μπάσκετ δίχως κόσμο και συνθήματα είναι σαν ταινία χωρίς ήχο. Μπάσκετ, εξάλλου, δεν είναι μόνο το θέαμα εντός παρκέ. Δεν είναι μόνο η νίκη, δεν είναι τα καλάθια. Μπάσκετ σημαίνει πάθος, ενθουσιασμός, συναίσθημα . Μπάσκετ είναι το δάκρυ της χαράς, της συγκίνησης, ακόμα και της λύπης. Ας ευχηθούμε να ζήσουμε ξανά ανάλογες ατμόσφαιρες, όπως αυτή που δημιούργησαν χθες οι φίλαθλοι των δύο συλλόγων, οι οποίοι έδωσαν μαθήματα οπαδικής συμπεριφοράς, στηρίζοντας με κόσμιο τρόπο την αγαπημένη τους ομάδα και βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι σ’αυτό που επιζητούμε όλοι για να πάρει το άθλημα την ώθηση, που τόσο πολύ έχει ανάγκη…".

"Κάποια στιγμή πρέπει να δώσουμε  ευκαιρίες σε νέα παιδιά, προκειμένου να "ψηθούν". Το μπάσκετ περνάει πολύ δύσκολες μέρες και είναι στο χέρι των όσων το υπηρετούν, να το φέρουν σε καλό δρόμο".
Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΟΡΙΣΜΟΙ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Χαμογελαστε....Κανει Καλο!!!

ΤΙΤΛΟΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ

Ετικέτες

Α.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ (35) Α.Ε.Κ (1) Α.Σ.Ε.Α.Δ (1) Α1 (1) Α2 ΓΥΝΑΙΚΩΝ (2) Α2 ΡΟΣΤΕΡ ΟΜΑΔΩΝ (1) ΑΓΓΕΛΟΥ (2) ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΑ (3) ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ (32) ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (1) ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (2) ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ (1) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (7) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ (7) ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ (1) ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ (17) Ακαδημιες Μπασκετ (24) ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (1) ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (3) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ (11) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΚ (35) ΑΝΤΩΝΙΟΣ - ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ (5) ΑΠΕΡΓΙΑ (1) ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ (1) ΑΠΟΨΕΙΣ (8) ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (2) ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ (4) ΑΡΗΣ (2) ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (36) Αρθρα (6) ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2) ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (12) ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (1) ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ (1) ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΝΤΗΣ (1) ΒΕΛΒΕΝΤΟ (5) ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ (1) ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (1) ΒΟΛΕΪ ΜΠΟΛ (2) Γ.Σ ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ (2) ΓΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (1) ΓΑΣΠΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (1) ΓΗΠΕΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (2) ΓΙΑΝΚΟΒΙΤΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ (1) ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (1) ΓΙΟΝΑΣ ΚΑΖΛΑΟΥΣΚΑΣ (1) ΓΝΩΜΕΣ (6) ΓΟΝΕΙΣ (4) ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ (1) ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (4) ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (1) Δ.Α.Κ. ΚΟΖΑΝΗΣ (1) ΔΑΒΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ (1) ΔΗΜΑΣ ΤΑΣΟΣ (1) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ (1) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ (1) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΣ (3) ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ (1) ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ (10) Διατροφή Αθλητών Μπάσκετ (7) ΔΙΑΦΘΟΡΑ (1) ΔΙΚΑΙΟΥΛΑΚΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ (2) ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ (1) ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ (5) ΔΟΞΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (3) Ε.Κ.ΚΑΒΑΛΑΣ (2) Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (4) Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ (20) Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ ΜΙΚΤΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (1) Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ ΜΙΚΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ (5) Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ (2) Ε.ΚΑ.Σ.Θ (4) Ε.Ο.Κ (26) ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ (2) ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (2) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΩΝ (14) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (1) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (2) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ (32) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (5) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (11) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ (1) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ (11) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ (40) ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (9) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΣΡΙΣΤΕΣ (1) ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Γ.Σ (1) ΕΡΜΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ (1) ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (4) ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ (9) ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (3) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (9) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (4) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ (5) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (11) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ (9) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (18) ΕΥΧΕΣ (1) ΕΦΗΒΟΙ (7) ΕΦΗΒΟΙ ΑΡΗ (9) ΕUROC (1) ΖΙΑΓΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (1) ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (9) ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (9) ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ (3) ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ (1) ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ (1) ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) Κ.Α.Ε (1) ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (1) ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (1) ΚΑΝΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (1) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ (13) ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ (1) ΚΕΛΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ (2) ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ (2) ΚΟΖΑΝΗ (2) ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (2) ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ (4) ΚΟΥΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (1) ΚΡΗΤΗ (1) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (1) ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (2) ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ (2) ΛΑΣΣΑΝΗΣ (3) ΛΑΣΣΑΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (2) ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (1) ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ ΜΑΝΟΣ (5) ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗΣ (12) ΜΑΡΟΥΣΙ (1) ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (1) ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (1) ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (4) ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ (9) ΜΙΣΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (5) ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ (1) ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ (1) ΜΠΑΣΚΕΤ (30) ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (3) ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ (2) ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ (1) ΜΠΙΕΛΑ (1) ΜΠΟΧΩΡΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ (1) ΝΑΝΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (1) ΝΕΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ (5) ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ (1) ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (2) ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1) Ο.Δ.Κ.Ε (1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1) Π.Α.Ο.Κ (5) Π.Σ.Α.Κ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (3) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ (23) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (5) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Tae Kwon Do (2) ΠΑΙΔΕΣ (17) ΠΑΙΔΕΣ ΑΡΗ (4) ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ (11) ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ Α.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ (1) ΠΑΙΔIA (2) ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ (2) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (4) ΠΑΝΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (6) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ (25) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (8) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (46) Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Πανεπιστημίων (10) ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ (1) ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (1) ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ ΤΑΚΗΣ (2) ΠΑΟΚ (3) ΠΑΟΚ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (4) ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΡΗΣ (1) ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΣΤΑΣ (2) ΠΑΣΧΑ (1) ΠΕΡΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (1) ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ (1) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (1) ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (3) ΠΟΛΙΤΙΚΗ (1) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΕΚΑΣΔΥΜ (3) ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (14) ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ (4) ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ (46) ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ CAMP (3) ΠΡΟΣΘΙΟΣ ΧΙΑΣΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (1) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α' ΤΟΠΙΚΟ Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ (7) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α1 ΤΟΠΙΚΟ Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ (1) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β' ΤΟΠΙΚΟ Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ (1) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β1 ΤΟΠΙΚΟ Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ (1) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ (12) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ Ε.ΚΑ.Σ.Θ (17) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΙΚΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (13) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ (14) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Ε.Ο.Κ (7) ΠΡΩΤΕΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) Σ.Ε.Π.Κ (4) ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ (1) ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ (1) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (3) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ (1) ΣΙΓΑΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (1) ΣΙΟΛΟΓΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (2) ΣΚΟΠΙΑ (2) ΣΟΡΩΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (2) ΣΟΦΑ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ (3) ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (2) ΣτΕ (1) ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΚΙΔΗΣ (1) ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (1) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. (1) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ (2) ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (5) ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (2) ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ (1) ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (6) ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (1) ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ (7) ΤΑΛΕΝΤΑ (1) ΤΑΠΟΥΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (1) ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ ΜΙΛΟΣ (1) ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ (13) ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ (2) Το μπάσκετ απο το Α έως το Ω (14) ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1) ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ (5) ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ (1) ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (1) ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (4) ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ "ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ" (1) ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΙΔΩΝ "ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ" (19) ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ (1) ΤΣΑΓΚΡΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΕΣ (17) ΦΑΙΑΚΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (3) ΧΙΟΥΜΟΡ (5) ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΙΝΟΣ (1) CAMP ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ (12) CAMP BASKETBALL (11) EΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (1) EUROCUP (2) EVENT BASKETBALL (1) FIBA (2) FIBA EUROPE (2) FINAL SIX (10) NBA (6) OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1) PLAY OFF (2)

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

free counters

ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ

on-line

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Τα Νομικά Ιστολόγια γράφουν...

Η λιστα ιστολογιων μου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΟΙΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

QoolSoft Greeklish 2 Greek Converter