Δεν θα μάθεις από το ML να παίζεις πρόστυχα. Ούτε θα μάθεις να κοροϊδεύεις τον αντίπαλό σου. Πρέπει να τον σέβεσαι, να θέλεις να τον κερδίσεις και μέχρι εκεί. Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν και κάποια κολπάκια, που μπορεί να γείρουν την πλάστιγγα με το μέρος σου, αυτό δεν είναι μεμπτό, έτσι;
Όσο και αν κινούνται στα όρια των κανονισμών, οι παίχτες τα χρησιμοποιούν κατά κόρον, γιατί το μπάσκετ, έχει την προσωπική επαφή. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει ένα παιχνίδι ψυχολογίας που επιβάλλεται να παιχτεί και το επιδιώκουν ακόμα και οι προπονητές. Τα όρια πάντα υπάρχουν, απλώς, μπροστά στο δέλεαρ της νίκης ορισμένες φορές γίνονται πιο… δυσδιάκριτα. Ας δούμε λοιπόν τι κάνουν οι μπασκετμπολίστες για να βγάλουν εκτός αγώνα τους αντιπάλους τους, χωρίς να τους τραυματίσουν. Κολπάκια που βλέπουμε σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια, φυσικά και στο Mundobasket.
• Γόνατο από πίσω
Ας υποθέσουμε ότι παίζεις άμυνα και πάνω στο match – up βρίσκεσαι στο low post με ψηλότερο αντίπαλο. Μάλιστα σε έχει βάλει πλάτη και μεγαλόπρεπα περιμένει την μπάλα για να γυρίσει και να τη βάλει στο καλάθι μαζί με εσένα. Τι κάνεις; Τον αφήνεις να σε ξεφτιλίσει; Όχι βέβαια. Έχεις και εσύ τα όπλα σου. Αρχικά, προσπαθείς με τίμιο τρόπο να βγεις από μπροστά. Εκείνος όμως σηκώνει τους αγκώνες του και κινδυνεύεις να χτυπήσεις. Αφού, λοιπόν, δεν παίζει ούτε εκείνος καθαρά, πολύ "διακριτικά" για να μην σε δει ο διαιτητής του ρίχνεις μια ψιλή με το γόνατό σου στους προσαγωγούς του. Εσύ δεν ξέρεις τίποτα, απλώς παίζεις άμυνα και υπερασπίζεσαι τη θέση σου. Τώρα, το ότι αυτός αποσυντονίστηκε τελείως, τι σε νοιάζει; Πήρες την μπάλα και τρέχεις στον αιφνιδιασμό και… άντε γεια!
• Κάνεις στην άκρη και έπεσε
Ίδια περίπτωση, μόνο που το… κριάρι που σε έχει βάλει πλάτη, θέλει να αξιοποιήσει τόσο πολύ τον όγκο του, που έχει θρονιαστεί πάνω σου, λες και είσαι καναπές για να ξαπλώσει. Αντιλαμβάνεσαι ότι στηρίζεται πάνω σου και ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι είναι υπέρβαρος και κουρασμένος και δεν τον κρατούν τα γόνατά του. Εσύ απλώς κάνεις την κίνηση για να βγεις μπροστά του. Φροντίζεις όμως να την κάνεις πιο απότομα και ακριβώς την ώρα που γίνεται η πάσα προς εκείνον. Επίσης, με το χέρι σου τον απωθείς λιγάκι προς την άλλη κατεύθυνση. Ακόμα και αν πάρεις φάουλ, που δεν είναι βέβαιο, μόνο και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν πιθανότητες να σωριαστεί φαρδύς πλατύς μέσα στη ρακέτα σου παρέα με την μπάλα, θα βγάλει γέλιο. Ο ίδιος θα νιώσει άσχημα και το πιο πιθανό είναι μετά από μια δυο άμυνες να γίνει αλλαγή…
• Αμυνα στο κέντρο
Παίζεις άμυνα τον αντίπαλο playmaker. Έχεις δυνάμεις και προσπαθείς να τον κλείσεις σε μια από τις δύο γωνίες του γηπέδου πριν από το κέντρο. Αν δεν τα καταφέρνεις και το λέει η καρδιά σου, επεδίωξε την άμεση επαφή, πατώντας το πόδι σου στην γραμμή του κέντρου. Αν έρθει με φόρα, το πιθανότερο είναι να πέσει πάνω σου και να βρεθείτε και οι δύο στο παρκέ. 50 – 50 οι πιθανότητες για το εάν θα πάρεις ή όχι το επιθετικό φάουλ. Το βέβαιο είναι ότι ο αντίπαλος κατάλαβε ότι έχει να κάνει με σκληρό καρύδι και θα είναι πιο συντηρητικός την επόμενη φορά.
• Κλέψιμο από πίσω
Στην αμέσως επόμενη φάση, τον πιέζεις αλλά τον αφήνεις να περάσει το κέντρο. Με μια γρήγορη κίνηση όμως, τεντώνεις το χέρι σου και του κλέβεις την μπάλα από πίσω, ακριβώς την στιγμή που νομίζει ότι σε έχει περάσει. Αν τα καταφέρεις και δεν φας καμιά κατά λάθος αγκωνιά από εκείνον, πάει καλά. Αν δεν σου σφυρίξουν φάουλ τότε ακόμα καλύτερα. Του έχεις σπάσει τα νεύρα και ο προπονητής του ψάχνει να τον κάνει αλλαγή.
• Ριμπάουντ – αγκώνες
Πηδάς για το ριμπάουντ μετά το άστοχο σουτ των αντιπάλων. Ένας από αυτούς όμως είναι πιο σκληρό καρύδι και νομίζει ότι μπορεί να σου την κλέψει μέσα από τα χέρια. Η μπάλα ποτέ δεν κατεβαίνει κάτω από το επίπεδο των ματιών, να ξέρεις. Έτσι όπως την κρατάς σφιχτά και με τα δύο σου χέρια, οι αγκώνες σου είναι τεντωμένοι προς τα κάτω. Αφού ο δικός σου επιμένει, εσύ γυρνάς ξερά όλο σου το κορμί προς την αντίθετη κατεύθυνση για να προστατεύσεις την μπάλα σου. Τι φταις που εκείνος επέμενε και έφαγε τον αγκώνα σου στο πρόσωπο; Κανείς δεν πρόκειται να σε κατηγορήσει γιατί προστάτευσες την μπάλα. Εκείνος έπρεπε να προσέξει που κατέληξε στα αποδυτήρια με ανοιγμένη μύτη. Την επόμενη φορά δεν θα σε πλησιάσει καν.
• Σκριν
Το σύστημα που παίζετε βγαίνει έτσι ώστε χρειάζεται να κάνεις ένα καλό σκριν στο σουτέρ σου για να πάρει ένα πιο ελεύθερο jump shoot. Ο αντίπαλος όσες φορές και αν το επιχειρήσατε μπήκε με δύναμη στη φάση και το έσπασε, ή σου βγήκε από την άλλη πλευρά και πάλι τον είδε μπροστά του ο συμπαίκτης σου. Την επόμενη φορά φρόντισε με το που θα σε ακουμπήσει να γύρεις λίγο προς τα έξω το κορμί σου. Αγκώνας, πόδι και μέση θα τον βρουν στο κεφάλι και, αν γλιτώσεις το φάουλ, θα μπορείς να πετύχεις είτε ένα ελεύθερο σουτ, είτε ένα ωραίο pick and roll. Μην ξεχνάς ότι αυτό είναι το βασικό «κολπάκι» που εφαρμόζει ο Ομπράντοβιτς και έχει γίνει μετρ του είδους (βλ. photo 2 στο photo gallery).
• Σουτ, χέρι στο πρόσωπο
Εντάξει, αυτό είναι εύκολο. Αφού ο αντίπαλος κινείται πολύ γρήγορα και πηδάει ψηλά, δεν χρειάζεται κάθε φορά να του ρίχνεις και από ένα stop. Αρκεί να πηγαίνεις μαζί του στο σουτ και να βάζεις το χέρι σου, μπροστά στο πρόσωπό του. Αν χάσει το πρώτο θα εκνευριστεί και ίσως σου ζητήσει το λόγο. Μην μασάς, σε λίγο θα γίνει αλλαγή (βλ. photo 3 στο photo gallery).
• Τρίποντο, κάρφωμα
Το παιχνίδι της ψυχολογίας είναι το Α και το Ω στον αθλητισμό. Αφού πέτυχες ένα τρίποντο από το σπίτι σου, γιατί να μην το πανηγυρίσεις; Αφού κατάφερες και κάρφωσες μέσα στα μούτρα τους, γιατί να μην το χαρείς; Μην αφήνεις καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Ένα ειρωνικό χαμόγελο ή μια περιπαιχτική ματιά στον αντίπαλο που το έφαγε μέσα στα μούτρα, και του πήρες την ψυχολογία για το υπόλοιπο ματς. Δεν είπαμε να το γυρίσεις και στα… φιλάκια προς την κερκίδα, αλλά απόλαυσέ το, είναι η στιγμή σου! (βλ. photo 7 στο photo gallery).
• Προπονητής
Μετρ στα κολπάκια και στα παιχνίδια ψυχολογίας είναι οι προπονητές. Σου δίνουν εντολή για φάουλ σε συγκεκριμένο παίχτη και μόλις το κάνεις σε κατσαδιάζουν για να του σπάσουν τα νεύρα και να χάσει τις βολές. Παίρνουν time – out, ενώ το παιχνίδι έχει κριθεί, απλώς και μόνο για να σπάσουν τα νεύρα στην υπόλοιπη ομάδα και ειδικά στον αντίπαλο coach.
http://www.menslounge.gr/sports/adrenalini/oi_bromikes_kompines_tou_mpasket.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου